8 z 16
Poprzednie
Następne
Pyszne dania świąteczne dla wegan. Przygotowanie roślinnej Wigilii to nic trudnego. Oto najlepsze patenty na wegańskie Boże Narodzenie
Paszteciki i krokiety
Smakowite wypieki warto nadziać kapustą z grzybami lub grochem, farszem pieczarkowym z grzybami leśnymi, nadzieniem z soczewicy czy zmielonego wędzonego albo marynowanego tofu ze smażoną cebulą i np. warzywami korzeniowymi. Natomiast w cieście kruchym na paszteciki trzeba zastąpić masło miękką margaryną (bez dodatku mleka w składzie). Aby przygotować je bez jajek, należy trzymać się proporcji, według której mąki powinno być dokładnie dwa razy więcej niż tłuszczu, a cukier trzeba dodać w postaci pudru. W wypiekach drożdżowych wymagających dodatku mleka można zastąpić je jednym z wielu rodzajów napojów roślinnych.