6 z 16
Poprzednie
Następne
Pyszne dania świąteczne dla wegan. Przygotowanie roślinnej Wigilii to nic trudnego. Oto najlepsze patenty na wegańskie Boże Narodzenie
Śledzie
Swojego wegańskiego odpowiednika doczekały się nawet śledzie z cebulą. Zastępują je pokrojone na kawałki kapelusze boczniaków, które należy podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty na stronę, a do przyprawiania dodać dla smaku sproszkowane lub rozdrobnione glony nori. Ważne, żeby grzybów nie obracać, mieszać, ani w ogóle nie dotykać podczas smażenia.
Soloną rybę stosowaną tradycyjnie w daniach wigilijnych można też zastąpić plastrami pieczarek marynowanymi w przyprawach, i uzupełnione o dodatki jak w oryginale. Jeśli danie przewiduje użycie śmietany z mleka, można użyć produktu z roślin – najczęściej na bazie oleju kokosowego albo soi.