Przekąski na kameralne spotkanie. Top 10 przepisów na smaczne i zdrowe przystawki na zimno
Guacamole
To gęsta meksykańska pasta przygotowana na bazie awokado, która sprawdza się jako sos do maczania grillowanego pieczywa i kukurydzianych nachos. Osoby dbające o linię mogą jeść ją z pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami, jak marchew, papryka, seler naciowy czy zielony ogórek. Sos będzie również dobrym zamiennikiem dla majonezu lub masła, stanowiąc składnik zdrowych imprezowych kanapeczek.
Do wykonania większej miseczki guacamole potrzeba 3 bardzo dojrzałe owoce awokado (najlepiej odmiany Hass), sok uzyskany z limonki oraz 1/3 łyżeczki soli. Miąższ pozbawiony pestki i skórki wraz z pozostałymi składnikami wystarczy rozgnieść widelcem, tworząc gęstą, lecz grudkowatą masę. Meksykanie urozmaicają smak klasycznej pasty, czerwoną cebulą, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi czy liśćmi kolendry. Składniki wystarczy pokroić na drobne kawałki i dodać do guacamole.