Poznaj wyjątkowe właściwości aż 8 rodzajów kasz!
KASZA OWSIANA
Płatki owsiane są z pewnością znane każdemu, za to kasza owsiana, niesłusznie cieszy się zdecydowanie mniejszą popularnością. Stojanowi ona idealny produkt dla osób na diecie odchudzającej, dbających o zachowanie szczupłej sylwetki, osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i lipidowej oraz z zaparciami.
Pomaga w zasypianiu, bowiem zawiera spore ilości tryptofanu – aminokwasu, z którego w mózgu wytwarzana jest serotonina, a następnie przekształcana w melatoninę. Wyróżnia się ponadto wysoką zawartością zdrowego tłuszczu, który (jak w przypadku każdego roślinnego tłuszczu) jest wolny od cholesterolu.
Podobnie jak produkty jęczmienne, owsiane również są zasobnym źródłem beta-glukanów w codziennej diecie. Oprócz obniżania poziomu cholesterolu we krwi, beta-glukany są pomocne w kontroli łaknienia, bowiem stabilizują poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny tej kaszy jest niski.
Kasza owsiana i płatki owsiane to produkty o wysokim indeksie sytości (IS), który mówi o tym, jak długo po spożyciu danej porcji produktu, odczuwamy sytość. Im wyższa wartość indeksu, tym produkty bardziej sycący. Zjadając na obiad kaszę owsianą, możemy spodziewać się, że szybko nie poczujemy głodu.