Poznaj wyjątkowe właściwości aż 8 rodzajów kasz!
KASZA JAGLANA
Delikatna w smaku, słonecznie żółta i naturalnie bezglutenowa kasza otrzymywana z prosa. Według medycyny chińskiej posiada energię yang – czyli właściwości ocieplające i rozgrzewające organizm. Jest lekkostrawna ponieważ nie zawiera dużo błonnika pokarmowego, ale z tego również powodu ma wysoki indeks glikemiczny wynoszący 71. Zalecana jest dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego jak: zgaga, refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego Crohna.
Bogata jest w krzem i żelazo, dlatego polecana jest dla kobiet, które marzą o pięknych włosach i paznokciach. Może być spożywana przez osoby z celiakią, bowiem jest naturalnie wolna od glutenu.
Kasza jaglana stanowi oryginalną podstawę do przygotowania różnorodnych słodkich deserów, jak budyń, trufle, ciasta, które z pewnością pokochają dzieci. Także seniorzy skorzystają z jej cennych właściwości, gdyż zawiera lecytynę, witaminę E i żelazo – składniki, które wpływają na pamięć i procesy poznawcze.
Czy to kasza bez wad? Niestety nie. Uważać na nią powinny osoby z cukrzycą, insulinoopornością i hipoglikemią reaktywną, gdyż może powodować duże wahania poziomu glukozy we krwi.