Poznaj wyjątkowe właściwości aż 8 rodzajów kasz!
KASZA GRYCZANA
Występuje w dwóch wersjach: kasza gryczana niepalona – inaczej biała i kasza gryczana palona. Należy wiedzieć, że obie kasze są produkowane z gryki, a odróżnia je sposób produkcji. Najmniej przetworzona i zarazem najzasobniejsza w cenne związki odżywcze jest kasza gryczana niepalona. Kasza gryczana palona to kasza biała poddana procesowi palenia, który powoduje straty witamin, składników mineralnych i fitozwiązków, które nie są odporne na działanie wysokiej temperatury.
Magnez jest ważny dla pracy mięśni, koncentracji, procesów myślowych i przemian białka w organizmie. Tym co wyróżnia kaszę gryczaną na tle innych kasz, jest bardzo wysoka jego zawartość. Kasza gryczana jest naturalnie wolna od glutenu, ma niski indeks glikemiczny ponieważ stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego. To kasza idealna dla osób zestresowanych, mających zaparcia i osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.