Poznaj wyjątkowe właściwości aż 8 rodzajów kasz!
KASZA KUKURYDZIANA
Powstaje z pozbawionego okrywy nasiennej, połamanego ziarna kukurydzy. To lekkostrawna kasza o niskiej zawartości błonnika pokarmowego, powszechnie wykorzystywana do przygotowania włoskiego placka – polenty. To dobra alternatywa dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi gdyż nie obciąża przewodu pokarmowego.
Luteina i zeaksantyna to żółto-pomarańczowe, naturalne barwniki roślinne, które w dużych ilościach występują w kukurydzy, a także w jarmużu, brokułach i szpinaku. Barwniki te koncentrują się w obrębie plamki żółtej, która znajduje się na siatkówce oka i odpowiada za ostrość widzenia. Luteina w pewnym stopniu pochłania promieniowanie UV, dzięki czemu chroni narząd wzroku przed uszkodzeniem. Ponadto wraz z zeaksantyną, posiadają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w dużych ilościach w fotoreceptorach, przed utlenieniem.