9 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kombucha (lub po polsku kombucza) to fermentowany napój...
fot. Premyuda Yospim/123RF

Należą do najzdrowszych. Takie produkty mają niezwykłą moc. Leczą stan zapalny i problemy z trawieniem, a nawet zmiany przy cukrzycy

Naturalne probiotyki. Kombucha

Kombucha (lub po polsku kombucza) to fermentowany napój herbaciany pochodzący z Azji, który ma orzeźwiający smak m.in. dzięki obecności kwasów organicznych i dwutlenku węgla, a także niewielkiej zawartości alkoholu (zwykle poniżej 0,5 proc.). Otrzymuje się go z naparu czarnej lub zielonej herbaty z dodatkiem cukru i składników zakwaszających (np. soku z cytryny) oraz specjalnego startera w postaci tzw. grzybka herbacianego lub „matki”. Zawiera on symbiotyczne, czyli współdziałające ze sobą kultury bakterii i drożdży, określane terminem SCOBY. Kombucza sprzedawana w sklepach nie ma właściwości probiotycznych, ponieważ jest pasteryzowana – aby czerpać korzyści zdrowotne z jej picia, trzeba zdobyć wspomniany grzybek i przygotowywać ją w domu. Startera można używać wielokrotnie, dbając o o utrzymanie przy życiu zawartych w nim drobnoustrojów.

Zobacz również

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Polecamy

Te grzyby pleśniowe powodują alergię i raka. Rozwiną się w zalanych domach

Te grzyby pleśniowe powodują alergię i raka. Rozwiną się w zalanych domach

Tych parówek nie jedz, ani nie dawaj dzieciom. Mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu

Tych parówek nie jedz, ani nie dawaj dzieciom. Mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu

Szczepionki mRNA na COVID-19 uszkadzają serce? Są nowe wyniki badań

NOWE FAKTY
Szczepionki mRNA na COVID-19 uszkadzają serce? Są nowe wyniki badań