10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasta miso to tradycyjna przyprawa kuchni japońskiej,...
fot. leeyoping0/pixabay.com

Należą do najzdrowszych. Takie produkty mają niezwykłą moc. Leczą stan zapalny i problemy z trawieniem, a nawet zmiany przy cukrzycy

Naturalne probiotyki. Pasta miso

Pasta miso to tradycyjna przyprawa kuchni japońskiej, wytwarzana z ziaren soi fermentowanych z dodatkiem soli i grzyba Aspergillus oryzae, noszącego nazwę koji. Często zawiera też ryż, pszenicę, grykę czy jęczmień. Jest kluczowym składnikiem zupy miso, przyrządzanej na bazie bulionu dashi. Dodaje mu nie tylko rosołowego smaku, ale i cennych związków odżywczych. m.in. białka, witamin z grupy B czy soli mineralnych. Pastę stosuje się też do sosów i marynat. Miso o ciemniejszym kolorze zawiera więcej soi niż to białe. Zarówno pasta miso (dodawana na końcu przygotowania do niezbyt gorącej zupy), jak i inne fermentowane produkty sojowe, takie jak jasny sos sojowy czy natto, działają korzystne na mikroflorę jelitową, m.in. ograniczając stany zapalne. Ten ostatni produkt to ziarna soi mało popularne u nas ze względu na charakterystyczny smak i ciągliwą konsystencję, jednak bogate w witaminę K w przystępnej postaci wit. K2, nazwanej MK7.

Zobacz również

Herbata na trawienie niektórym może zaszkodzić. Kto nie może pić herbaty miętowej?

Herbata na trawienie niektórym może zaszkodzić. Kto nie może pić herbaty miętowej?

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Polecamy

Brakuje szczepionek na krztusiec. Za to na HPV i grypę są dla niektórych za darmo

Brakuje szczepionek na krztusiec. Za to na HPV i grypę są dla niektórych za darmo

Probiotyki na odporność? Ekspertka mówi, czy warto je brać profilaktycznie

TYLKO U NAS
Probiotyki na odporność? Ekspertka mówi, czy warto je brać profilaktycznie

Tak szkodzi nam paczkowana żywność. Sedno nie tkwi wcale w jej składzie

Tak szkodzi nam paczkowana żywność. Sedno nie tkwi wcale w jej składzie