10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasta miso to tradycyjna przyprawa kuchni japońskiej,...
fot. leeyoping0/pixabay.com

Należą do najzdrowszych. Takie produkty mają niezwykłą moc. Leczą stan zapalny i problemy z trawieniem, a nawet zmiany przy cukrzycy

Naturalne probiotyki. Pasta miso

Pasta miso to tradycyjna przyprawa kuchni japońskiej, wytwarzana z ziaren soi fermentowanych z dodatkiem soli i grzyba Aspergillus oryzae, noszącego nazwę koji. Często zawiera też ryż, pszenicę, grykę czy jęczmień. Jest kluczowym składnikiem zupy miso, przyrządzanej na bazie bulionu dashi. Dodaje mu nie tylko rosołowego smaku, ale i cennych związków odżywczych. m.in. białka, witamin z grupy B czy soli mineralnych. Pastę stosuje się też do sosów i marynat. Miso o ciemniejszym kolorze zawiera więcej soi niż to białe. Zarówno pasta miso (dodawana na końcu przygotowania do niezbyt gorącej zupy), jak i inne fermentowane produkty sojowe, takie jak jasny sos sojowy czy natto, działają korzystne na mikroflorę jelitową, m.in. ograniczając stany zapalne. Ten ostatni produkt to ziarna soi mało popularne u nas ze względu na charakterystyczny smak i ciągliwą konsystencję, jednak bogate w witaminę K w przystępnej postaci wit. K2, nazwanej MK7.

Zobacz również

Te osoby nie powinny jeść mięsa! Chorujesz? Sprawdź, czy musisz je odstawić

Te osoby nie powinny jeść mięsa! Chorujesz? Sprawdź, czy musisz je odstawić

Kto nie powinien jeść chrzanu? Tym osobom może on poważnie zaszkodzić

Kto nie powinien jeść chrzanu? Tym osobom może on poważnie zaszkodzić

Polecamy

Możesz rozpoznać demencję, zanim się ujawni. Zwróć uwagę na te wyniki badań

NOWE FAKTY
Możesz rozpoznać demencję, zanim się ujawni. Zwróć uwagę na te wyniki badań

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Pulmopect (14.11)

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Pulmopect (14.11)

Ludzkie emocje i gesty kryją prawdę – trzeba tylko wiedzieć, na co patrzeć

TYLKO U NAS
Ludzkie emocje i gesty kryją prawdę – trzeba tylko wiedzieć, na co patrzeć