5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gdy nie mamy łatwego dostępu do świeżych warzyw, często...
fot. azerbaijan_stockers/Freepik

Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Konserwowe warzywa do sałatki

Gdy nie mamy łatwego dostępu do świeżych warzyw, często sięgamy po ten konserwowe. Oby nie z puszki! Przenikają do nich bowiem składniki z wyściółki puszki, w tym hormonalnie aktywne bisfenole. Takie warzywa mają też zwykle spory dodatek cukru, a ponieważ są utrwalane poprzez sterylizację, tracą większą część witamin i bioaktywnych składników.

Lepiej więc wybierać warzywa w słoikach, a najbardziej warto sięgać po te mrożone, które podlegają jedynie krótkiej obróbce termicznej (blanszowaniu), która znacznie skraca czas ich gotowania przed użyciem w daniach takich, jak sałatka.

Zobacz również

Zatrzymano dilera, który posiadał narkotyki na 10 tys. porcji dilerskich

Zatrzymano dilera, który posiadał narkotyki na 10 tys. porcji dilerskich

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!

Polecamy

Pierwszy człowiek z implantem Neuralink i awaria wszczepu w jego mózgu

Pierwszy człowiek z implantem Neuralink i awaria wszczepu w jego mózgu

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Działa jak botoks. Ta maseczka za 2 zł błyskawicznie wygładzi zmarszczki

Działa jak botoks. Ta maseczka za 2 zł błyskawicznie wygładzi zmarszczki