5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gdy nie mamy łatwego dostępu do świeżych warzyw, często...
fot. azerbaijan_stockers/Freepik

Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Konserwowe warzywa do sałatki

Gdy nie mamy łatwego dostępu do świeżych warzyw, często sięgamy po ten konserwowe. Oby nie z puszki! Przenikają do nich bowiem składniki z wyściółki puszki, w tym hormonalnie aktywne bisfenole. Takie warzywa mają też zwykle spory dodatek cukru, a ponieważ są utrwalane poprzez sterylizację, tracą większą część witamin i bioaktywnych składników.

Lepiej więc wybierać warzywa w słoikach, a najbardziej warto sięgać po te mrożone, które podlegają jedynie krótkiej obróbce termicznej (blanszowaniu), która znacznie skraca czas ich gotowania przed użyciem w daniach takich, jak sałatka.

Zobacz również

Kto nie powinien jeść chrzanu? Tym osobom może on poważnie zaszkodzić

Kto nie powinien jeść chrzanu? Tym osobom może on poważnie zaszkodzić

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Polecamy

Ostrzeżenie GIS (15.11): KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.

Ostrzeżenie GIS (15.11): KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Pulmopect (14.11)

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Pulmopect (14.11)

„Nie metryka, a jak się czujemy świadczy o naszym wieku”. Możemy dożyć 120 lat!

„Nie metryka, a jak się czujemy świadczy o naszym wieku”. Możemy dożyć 120 lat!