Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii
Gotowe grzanki do sałatki
Grzanki z bułki lub chleba to pyszny chrupiący dodatek do sałatki. Warto jednak pamiętać, że białe pieczywo jest mało wartościowe, a często niezdrowe, bo wypiekane z mąki z polepszaczami i enzymami szkodliwym dla jelit. W gotowych grzankach (a także groszku ptysiowym) można znaleźć szkodliwe dodatki. To zwłaszcza tłuszcze roślinne utwardzone, w tym palmowy, a także wzmacniacze smaku (glutaminian sodu E621, rybonukleotydy, inozyniany). Częstym składnikiem jest też serwatka, która nie nadaje się dla osób z nietolerancją laktozy i wegan.
Najlepiej więc sięgnąć po grzanki z dobrej jakości pieczywa przygotowane w domu, w piekarniku i bez dodatku tłuszczu, ew. spryskane oliwą w sprayu (lub z urządzenia air-fryer). Mniej polecane są te smażone, z patelni.