4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzanki z bułki lub chleba to pyszny chrupiący dodatek do...
fot. Cats Coming/Pexels

Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Gotowe grzanki do sałatki

Grzanki z bułki lub chleba to pyszny chrupiący dodatek do sałatki. Warto jednak pamiętać, że białe pieczywo jest mało wartościowe, a często niezdrowe, bo wypiekane z mąki z polepszaczami i enzymami szkodliwym dla jelit. W gotowych grzankach (a także groszku ptysiowym) można znaleźć szkodliwe dodatki. To zwłaszcza tłuszcze roślinne utwardzone, w tym palmowy, a także wzmacniacze smaku (glutaminian sodu E621, rybonukleotydy, inozyniany). Częstym składnikiem jest też serwatka, która nie nadaje się dla osób z nietolerancją laktozy i wegan.

Najlepiej więc sięgnąć po grzanki z dobrej jakości pieczywa przygotowane w domu, w piekarniku i bez dodatku tłuszczu, ew. spryskane oliwą w sprayu (lub z urządzenia air-fryer). Mniej polecane są te smażone, z patelni.

Zobacz również

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Polecamy

Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym

PILNE
Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym

Nowy lek na otyłość i cukrzycę? Przyspiesza spalanie kalorii i zmniejsza apetyt

Nowy lek na otyłość i cukrzycę? Przyspiesza spalanie kalorii i zmniejsza apetyt

Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

O TYM SIĘ MÓWI
Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie