4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzanki z bułki lub chleba to pyszny chrupiący dodatek do...
fot. Cats Coming/Pexels

Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Gotowe grzanki do sałatki

Grzanki z bułki lub chleba to pyszny chrupiący dodatek do sałatki. Warto jednak pamiętać, że białe pieczywo jest mało wartościowe, a często niezdrowe, bo wypiekane z mąki z polepszaczami i enzymami szkodliwym dla jelit. W gotowych grzankach (a także groszku ptysiowym) można znaleźć szkodliwe dodatki. To zwłaszcza tłuszcze roślinne utwardzone, w tym palmowy, a także wzmacniacze smaku (glutaminian sodu E621, rybonukleotydy, inozyniany). Częstym składnikiem jest też serwatka, która nie nadaje się dla osób z nietolerancją laktozy i wegan.

Najlepiej więc sięgnąć po grzanki z dobrej jakości pieczywa przygotowane w domu, w piekarniku i bez dodatku tłuszczu, ew. spryskane oliwą w sprayu (lub z urządzenia air-fryer). Mniej polecane są te smażone, z patelni.

Zobacz również

Na targu w Będzinie kupisz dosłownie wszystko - zobacz ZDJECIA!

Na targu w Będzinie kupisz dosłownie wszystko - zobacz ZDJECIA!

Derby Wielkopolski na remis. Rezerwy Lecha Poznań łapią oddech w walce o utrzymanie

Derby Wielkopolski na remis. Rezerwy Lecha Poznań łapią oddech w walce o utrzymanie

Polecamy

Kiedy pić kawę? Ekspertka od snu podaje konkretną godzinę

Kiedy pić kawę? Ekspertka od snu podaje konkretną godzinę

Masz taką budowę ciała? Możesz być bardziej podatny na raka jelita

Masz taką budowę ciała? Możesz być bardziej podatny na raka jelita

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia