9 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To makaron japoński z pszenicy w postaci grubych nitek,...
fot. PaylessImages/123RF

Makaron jedz nawet na diecie. Jest tyle rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Są nawet takie, które zapewniają 6 kcal w porcji

Makaron udon

To makaron japoński z pszenicy w postaci grubych nitek, używany głównie do zup. Od innego popularnego pszennego makaronu azjatyckiego, nazywanego ramen, odróżnia go nieco inna konsystencja i kolor. W przypadku gotowego makaronu ramen (tzw. „instant”), będącego składnikiem tzw. chińskich zupek, istotna jest też wysoka zawartość tłuszczu – w procesie produkcji kluski te są bowiem smażone, a przez to niepolecane do częstego spożycia. Choć najlepszym wyborem jest udon lub ramen w postaci świeżej bez dodatku konserwantów, najpowszechniej dostępny jest jednak makaron suszony.

Zobacz również

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Polecamy

Nowe bezpłatne szczepionki na COVID-19 już dostępne. Sprawdź, jak się zapisać

Nowe bezpłatne szczepionki na COVID-19 już dostępne. Sprawdź, jak się zapisać

Udar mózgu u osiemnastolatka? Młody wiek nie chroni przed udarem

Udar mózgu u osiemnastolatka? Młody wiek nie chroni przed udarem

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - BIOFLEKS % 0.9 Izotonik Sodyum Klorür çözeltisi Steril (18.10)

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - BIOFLEKS % 0.9 Izotonik Sodyum Klorür çözeltisi Steril (18.10)