8 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron nazywany w Polsce sojowym to tak naprawdę produkt...
fot. Amarita Petcharakul /123RF

Makaron jedz nawet na diecie. Jest tyle rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Są nawet takie, które zapewniają 6 kcal w porcji

Makaron sojowy (z fasoli mung)

Makaron nazywany w Polsce sojowym to tak naprawdę produkt powstający ze skrobi z fasoli mung. Ma zwykle postać cienkich nitek, które po ugotowaniu (a najczęściej jedynie namoczeniu we wrzątku, bo nie wymaga długiej obróbki termicznej) stają się przejrzyste – stąd ich anglojęzyczna nazwa „glass noodles” czy „cellophane noodles” (kluski „szklane” albo „celofanowe”). Podobny makaron może być też wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z innych surowców, m.in. z tapioki, batatów czy ziemniaków.

Zobacz również

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

Polecamy

GIS ostrzega: Zestaw akcesoriów kuchennych 7 elementów, Ofenbach (23.10)

GIS ostrzega: Zestaw akcesoriów kuchennych 7 elementów, Ofenbach (23.10)

Słabszy wzrok jesienią? Nie musisz wymieniać soczewek. Tych 5 czynników osłabia wzrok

Słabszy wzrok jesienią? Nie musisz wymieniać soczewek. Tych 5 czynników osłabia wzrok

Mysi zapach moczu może być niepokojący. Dowiedz się, co może oznaczać

Mysi zapach moczu może być niepokojący. Dowiedz się, co może oznaczać