7 z 8
Poprzednie
Następne
Które warzywa i owoce jeść jesienią? Te produkty najbardziej nam teraz służą. To ostatni moment na przygotowanie niektórych przetworów
Orzechy na pracę serca i mózgu
Orzechy włoskie zbiera się od początku września do końca listopada. Są świetnym źródłem magnezu, cynku i kwasów omega-3 oraz błonnika pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że są wysokokaloryczne – dostarczają aż 654,4 kcal w 100 g. W dużej mierze składają się z tłuszczy (w60,3 g), z czego jednak większość stanowią zdrowe wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jedzenie orzechów wspiera pracę mózgu (działa korzystanie na pamięć, koncentrację i proces uczenia) się oraz układ krążenia – zwiększa poziom dobrego i obniża poziom złego cholesterolu. Orzechy polecane są osobom m.in. po zawale lub udarze, a także z miażdżycą i hipercholesterolemią.