4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Związki aktywne zawarte w ziarnach maku mogą wchodzić w...
fot. deagreez/123RF

Kto nie powinien jeść maku? Przy tych dolegliwościach lepiej unikaj makowca. Sprawdź, czy też musisz uważać na mak

Mak a stosowanie niektórych leków

Związki aktywne zawarte w ziarnach maku mogą wchodzić w reakcje chemiczne z niektórymi lekami. Szczególne niebezpieczne jest połączenie maku z lekami nasercowymi. Spożycie przez pacjenta makowca, kutii lub łazanek z makiem i zażycie leków może spowodować zaburzenia rytmu serca, ból w klatce piersiowej, zawroty głowy oraz omdlenia.

Zobacz również

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Polecamy

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

O TYM SIĘ MÓWI
Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada