5 z 11
Poprzednie
Następne
Jesz te produkty? Uważaj, bo ich spożycie może powodować zaparcia! Czego unikać w takiej sytuacji?
Zbyt mała ilość wody w diecie
Woda stanowi ponad połowę składu ciała dorosłego człowieka, aby więc nie doszło do odwodnienia, musi być dostarczana regularnie.
W przypadku odwodnienia procesy fizjologiczne przebiegają wolniej i mniej sprawnie, co utrudnia eliminację toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
Zawarty w żywności błonnik pokarmowy wchłania wodę, dzięki czemu stolec ulega rozmiękczeniu, a jego wydalenie jest łatwiejsze. Gdy jednak pijemy za mało, treść pokarmowa staje się suche i dochodzi do zaparcia.
Aby temu zapobiec, należy pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia – minimum 8 szklanek dziennie, czyli ok. 2 l, a najlepiej ok. 3 litrów.