4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Unikanie warzyw i owoców, szczególnie w postaci surowej oraz...
fot. marilyna/123rf

Jesz te produkty? Uważaj, bo ich spożycie może powodować zaparcia! Czego unikać w takiej sytuacji?

Niewielkie ilości błonnika pokarmowego

Unikanie warzyw i owoców, szczególnie w postaci surowej oraz produktów zbożowych powoduje, że jadłospis staje się uboższy w ten składnik pokarmowy i pojawiają się zaparcia.

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną wielu substancji czynnych, która pobudza perystaltykę i przesuwa treść pokarmową w dalsze odcinki jelita grubego.

Zaleca się, aby dziennie z pożywieniem dostarczać minimum 25 g błonnika, jednak przeciętny Polak zjada go tylko 10-15 g.

Problem zatwardzenia może jednak nasilać się nawet przy odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego w diecie w przypadku niedostatecznego spożycia wody.

Zobacz również

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Polecamy

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

O TYM SIĘ MÓWI
Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada