4/11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Unikanie warzyw i owoców, szczególnie w postaci surowej oraz...
fot. marilyna/123rf

Niewielkie ilości błonnika pokarmowego

Unikanie warzyw i owoców, szczególnie w postaci surowej oraz produktów zbożowych powoduje, że jadłospis staje się uboższy w ten składnik pokarmowy i pojawiają się zaparcia.

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną wielu substancji czynnych, która pobudza perystaltykę i przesuwa treść pokarmową w dalsze odcinki jelita grubego.

Zaleca się, aby dziennie z pożywieniem dostarczać minimum 25 g błonnika, jednak przeciętny Polak zjada go tylko 10-15 g.

Problem zatwardzenia może jednak nasilać się nawet przy odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego w diecie w przypadku niedostatecznego spożycia wody.

Zobacz również

Chcesz uniknąć zawału? Zadbaj o zdrowie i wyeliminuj te nawyki

Chcesz uniknąć zawału? Zadbaj o zdrowie i wyeliminuj te nawyki

Planujesz oczyszczanie organizmu? Poznaj najczęstsze mity na temat detoksu

Planujesz oczyszczanie organizmu? Poznaj najczęstsze mity na temat detoksu

Polecamy

Nowe ostrzeżenie GIS z 9.05. Czy masz to w domu?

Nowe ostrzeżenie GIS z 9.05. Czy masz to w domu?

Choroba Alzheimera widoczna na stopach. Te objawy mogą mogą wiązać się z demencją!

Choroba Alzheimera widoczna na stopach. Te objawy mogą mogą wiązać się z demencją!

Chcesz poczuć się szczęśliwszy? Odłącz się na tydzień od Facebooka i TikToka!

Chcesz poczuć się szczęśliwszy? Odłącz się na tydzień od Facebooka i TikToka!

Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie