Ostrzeżenie GIS 9.05
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: Łopatka kuchenna ażurowa nylonowa
- Numer partii: 111.21.05.21
Kod kreskowy: 5205746135183
Importer: NAVA SA 12 th klm O.N.R. Thessaloniki - Kilkis, GR 57008, Greece
Zdjęcie produktu:
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Grupa Orion Sp. z o.o., ul. Obrońców Westerplatte 73A, 40-335 Katowice podjęła decyzję o wycofaniu produktu o powyższym numerze partii z rynku. Proces wycofania produktu z rynku jest w toku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające
w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu łopatka kuchenna ażurowa nylonowa NAVA
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.