Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne
Chleb z ziarnami
Składniki: 340 g mąki pszennej chlebowej, 120 g mąki pszennej razowej, po 40 g łamanego ziarna żyta, słonecznika i siemienia lnianego, 30 całych ziaren owsa, 450 g wody, 10 g soli, 8 g drożdży, 50 g płynnego dojrzałego zakwasu (przepis na końcu galerii)
Przygotowanie:
1. Połącz zakwas ze 150 ml wody, dodaj 120 g mąki chlebowej, wymieszaj w mikserze do uzyskania gładkiego ciasta, przykryj misę folią i odstaw na 12 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej, ok. 21 stopni.
2. Pod koniec dojrzewania zaczynu zalej ziarna 190 ml wrzącej wody, dodając 5 g soli, wymieszaj i przykryj folią.
3. Mieszaj wszystkie składniki chleba w mikserze na wolnych obrotach przez 3 min, po czym zwiększ szybkość, mieszaj 3-4 min do uzyskania elastycznego ciasta, a następnie odstaw je na 60 min w miejsce o temp. 24 stopni.
4. Podziel ciasto na pół, delikatnie uformuj wstępnie bochenki, przykryj folią i odłóż na 60 min w miejsce o temp. jw.
5. Przełóż bochenki na blachę i piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 45 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki.