Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne
Chleb orkiszowy bez drożdży
Składniki: 760 g mąki orkiszowej, 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 590 ml wody, 20 g soli, 40 g dojrzałego zakwasu (przepis na końcu galerii)
Przygotowanie:
1. Połącz zakwas z 150 ml wody, dodaj 60 g mąki orkiszowej i mąkę żytnią, wymieszaj w mikserze do uzyskania gładkiego ciasta, przykryj misę folią i odstaw na 12 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej, ok. 21 stopni.
2. Wymieszaj w mikserze na niskich obrotach resztę składników poza solą, a gdy się połączą, przykryj misę folią na 25 min, po czym dodaj sól i zaczyn, mieszaj przez 3 min do uzyskania ciasta o elastycznej konsystencji, a następnie odstaw je na 2,5 godziny w miejsce o temp. 24 stopnie; gdy ciasto zwiększy objętość, wymieszaj je i odstaw.
3. Po 50 min od wymieszania przeprowadź składanie ciasta, a następnie powtórz te czynności po kolejnych 50 minutach.
4. Podziel ciasto na 3 porcje, delikatnie uformuj wstępnie bochenki, przykryj folią i odstaw na 10-20 min.
5. Uformuj bochenki, włóż je do koszyków posypanych mąką i odstaw na 2,5 godz. w miejsce o temp. 24 stopnie.
6. Przełóż bochenki na blachę i piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 40-45 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki.