Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne
Chleb żytni pełnoziarnisty ze słonecznikiem
Składniki: 620 g mąki żytniej, 250 g łamanego ziarna żyta, 90 g nasion słonecznika, 750 ml wody, 17 g soli, 17 g drożdży, 20 g płynnego dojrzałego zakwasu (przepis na końcu galerii), garść płatków owsianych do posypania
Przygotowanie:
1. Połącz zakwas z 370 ml wody, dodaj 370 g mąki, wymieszaj w mikserze do uzyskania gładkiego ciasta, przykryj misę folią i odstaw na 12-16 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej, ok. 21 stopni.
2. Pod koniec dojrzewania zaczynu zalej ziarna 340 ml zimnej wody, przykryj folią i odstaw na 2-4 godziny.
3. Mieszaj wszystkie składniki chleba w mikserze na wolnych obrotach przez 10 min, po czym zwiększ szybkość, mieszaj kolejne 3 min do uzyskania elastycznego ciasta, a następnie odstaw je na 10-20 min w miejsce o temperaturze 29 stopni.
4. Podziel ciasto i umieść w 3 prostokątnych foremkach posmarowanych olejem i obsypanych mąką, zwilż z wierzchu, posyp płatkami owsianymi, przykryj folią i odstaw na 50-60 min w miejsce o temperaturze 26-27 stopni.
5. Piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 15 min, zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz 70 min, a na 15 min przed końcem wyjmij chleby z foremek; po wyjęciu z pieca odstaw na 24-36 godz.