Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne
Chleb wiejski
Składniki: 920 g mąki pszennej chlebowej, 630 ml wody, 20 g soli, 13 g drożdży
Przygotowanie:
1. Połącz 5 g drożdży z 270 ml wody, dodaj 450 g mąki i wyrabiaj, by powstało gładkie ciasto. Przykryj folią o odstaw na 12-16 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej, ok. 21 stopni.
2. Wymieszaj w mikserze resztę składników, a gdy się połączą, dodaj porcjami zaczyn i mieszaj z większą szybkością przez 3 min, po czym odstaw ciasto na 2,5 godziny w miejsce o temp. 24 stopni.
3. Po 50 min od wymieszania przeprowadź składanie ciasta, a następnie powtórz te czynności po kolejnych 50 minutach.
4. Podziel ciasto na pół, delikatnie uformuj wstępnie bochenki, przykryj folią i odstaw na 10-15 min w miejsce o temp. jw.
5. Uformuj bochenki, włóż je do koszyków posypanych mąką i odstaw na 80-95 min.
6. Przełóż bochenki na blachę, natnij i piecz w zaparowanym piekarnika rozgrzanym do temperatury 230 stopni przez 25-35 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki.