Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne
Chleb owsiany
Składniki: 650 g mąki pszennej chlebowej, 250 g mąki pszennej razowej, 150 g płatków owsianych, 580 ml wody, 100 ml mleka, 80 g miodu lub syropu z agawy, 60 ml oleju, 16 g drożdży, 2 garści płatków do posypania
Przygotowanie:
1. Połącz w misie miksera płatki z wodą, odstaw na 20-30 min, dodaj pozostałe składniki i mieszaj na wolnych obrotach przez 3 min, po czym zwiększ szybkość, mieszaj 3-4 min i odstaw ciasto na 2 godz. w miejsce o temperaturze 25 stopni lub na zostaw na 8-12 godz. w chłodzie.
2. Po 60 min od wymieszania przeprowadź składanie ciasta.
3. Podziel ciasto na 3 porcje, delikatnie uformuj wstępnie bochenki i umieść w prostokątnych foremkach posmarowanych olejem i obsypanych mąką, zwilż z wierzchu, posyp płatkami owsianymi, przykryj folią i odstaw na 60-90 min w miejsce o temperaturze 24 stopni.
4. Piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 15 min, zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz 30 min.