Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne
Chleb żytni na zakwasie
Składniki: 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej, 680 ml wody, 17 g soli, 8 g drożdży, 20 g płynnego dojrzałego zakwasu (przepis na końcu galerii), garść sezamu do posypania
Przygotowanie:
1. Połącz zakwas z 300 ml wody, dodaj 360 g mąki żytniej, wymieszaj w mikserze do uzyskania gładkiego ciasta, przykryj misę folią i odstaw na 12-16 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej, ok. 21 stopni.
b Mieszaj wszystkie składniki chleba w mikserze na wolnych obrotach przez 3 min, po czym zwiększ szybkość, mieszaj kolejne 3 min do uzyskania elastycznego ciasta, a następnie odstaw je na 30-40 min w miejsce o temperaturze 26-27 stopni.
3. Podziel ciasto na pół, umieść w prostokątnych foremkach, zwilż powierzchnię i posyp sezamem, po czym przykryj folią i odstaw na 50-60 min w miejsce o temperaturze jw.
4. Piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 15 min, zmniejsz temperaturę o 10 stopni i piecz 30-40 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki, a po wyjęciu z pieca odstaw na 8 godz.