7 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 300 g mąki...
fot. yelenayemchuk/123RF

Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne

Chleb żytni na zakwasie

Składniki: 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej, 680 ml wody, 17 g soli, 8 g drożdży, 20 g płynnego dojrzałego zakwasu (przepis na końcu galerii), garść sezamu do posypania

Przygotowanie:
1. Połącz zakwas z 300 ml wody, dodaj 360 g mąki żytniej, wymieszaj w mikserze do uzyskania gładkiego ciasta, przykryj misę folią i odstaw na 12-16 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej, ok. 21 stopni.
b Mieszaj wszystkie składniki chleba w mikserze na wolnych obrotach przez 3 min, po czym zwiększ szybkość, mieszaj kolejne 3 min do uzyskania elastycznego ciasta, a następnie odstaw je na 30-40 min w miejsce o temperaturze 26-27 stopni.
3. Podziel ciasto na pół, umieść w prostokątnych foremkach, zwilż powierzchnię i posyp sezamem, po czym przykryj folią i odstaw na 50-60 min w miejsce o temperaturze jw.
4. Piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 15 min, zmniejsz temperaturę o 10 stopni i piecz 30-40 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki, a po wyjęciu z pieca odstaw na 8 godz.

Zobacz również

Katastrofa lotnicza na pograniczu Blachowni i Wręczycy Wielkiej? Nocne poszukiwania

Katastrofa lotnicza na pograniczu Blachowni i Wręczycy Wielkiej? Nocne poszukiwania

Służby postawione na nogi. Tajemniczy obiekt miał rozbić się pod Częstochową

Służby postawione na nogi. Tajemniczy obiekt miał rozbić się pod Częstochową

Polecamy

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za jedyne 4 zł pozbędziesz się pryszczy i przebarwień. Wypróbuj kosmetyk z apteki

HIT DNIA
Za jedyne 4 zł pozbędziesz się pryszczy i przebarwień. Wypróbuj kosmetyk z apteki

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód