9 z 15
Poprzednie
Następne
Dieta lekkostrawna – przepisy. Zobacz pomysły na proste dania – lekkostrawny obiad, kolację i śniadanie. Sprawdź, jak je zrobić
Kasza z cukinią i marchewką
Na diecie lekkostrawnej najpewniejszym wyborem wśród produktów zbożowych jest białe pieczywo, ale można też sięgać po biały ryż, drobne makarony pszenne oraz drobne kasze gotowane na sypko i rozklejane, takie jak manna, kuskus, kukurydziana, krakowska (łamana, nieprażona gryka) czy jęczmienna wiejska (czyli również łamana).
Do kasz można dodawać warzywa ugotowane do miękkości na parze (są smaczniejsze niż przyrządzone w wodzie), np. bardzo małe kawałki marchewki, dyni czy cukinii (nawet młodą bezpiecznie jest obrać ze skórki), a przed jedzeniem okraszać łyżeczką masła albo oleju rzepakowego bądź dobrej jakości oliwy z oliwek.