8 z 15
Poprzednie
Następne
Dieta lekkostrawna – przepisy. Zobacz pomysły na proste dania – lekkostrawny obiad, kolację i śniadanie. Sprawdź, jak je zrobić
Surówka z marchewki i jabłka
Łatwostrawne menu powinno uwzględniać zdrowe warzywa w 3-4 posiłkach dziennie. Nie muszą być gotowane, choć np. marchewkę dobrze jest sparzyć, a dopiero potem rozdrabniać, by przyrządzić z niej wartościową surówkę z dodatkiem jabłka (również startego, a wcześniej obranego ze skórki), z dodatkiem soku z cytryny i łyżki jogurtu.
Na surowo można (i warto) jeść sałatę, cykorię, pomidory bez skórki, ale także małe ilości startego ogórka bez skórki czy też drobno posiekane zioła, takie jak koperek i natka pietruszki. Taka surówka uzupełni obiad lub kolację z mięsem lub rybą.