10 z 15
Poprzednie
Następne
Dieta lekkostrawna – przepisy. Zobacz pomysły na proste dania – lekkostrawny obiad, kolację i śniadanie. Sprawdź, jak je zrobić
Naturalny niskotłuszczowy kefir
W przypadku dobrej tolerancji produktów mlecznych, a zwłaszcza mleka, ich zalecane spożycie to 2-3 porcje dziennie. Korzystne dla układu trawienia są zwłaszcza fermentowane napoje mleczne, choć nie przekwaszone, z niską zawartością tłuszczu i bez dodatku cukru. Posiłki może uzupełnić kefir lub zsiadłe mleko, a w potrawach warto uwzględnić jogurt lub ser twarogowy.
Mleko można dolewać do słabej herbaty, a na bazie napojów mlecznych przyrządzać koktajle, np. z dojrzałym bananem, musem jabłkowym, miękkimi morelami czy nawet malinami lub truskawkami, ale przetartymi przez sito, czyli pozbawionymi pestek.