2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Zgodnie z nazwą jest to sól o obniżonej zawartości sodu –...
fot. kboyd/pixabay.com

Sól niskosodowa

Zgodnie z nazwą jest to sól o obniżonej zawartości sodu – zwykle do 30-50 procent, co osiąga się poprzez dodatek innych soli mineralnych do zwykłej soli kuchennej. Najczęściej stosuje się chlorek potasu, a za substancję przeciwdziałającą zbrylaniu się kryształów służy węglan magnezu (ważne jednak, by nie był to żelazocyjanek potasu E536, który przy obróbce kulinarnej rozkłada się do szkodliwych związków). W niektórych solach o szczególnie niskiej zawartości sodu głównym składnikiem jest działający zasadowo cytrynian sodu, natomiast zgodnie z polskimi przepisami jako źródło jodu do soli dodaje się jodek potasu.

Sól zawierającą potas powinna stosować z umiarem osoby z nieprawidłowym ciśnieniem i pracą nerek. Jeżeli przyjmują leki, powinny skonsultować się z lekarzem.

Zobacz również

Jak wrócić do formy wiosną? Zanim zaczniesz się odchudzać, wprowadź tych 5 nawyków

Jak wrócić do formy wiosną? Zanim zaczniesz się odchudzać, wprowadź tych 5 nawyków

Dlaczego warto pić ciepłą wodę? Oto 9 korzyści z picia ciepłej wody

Dlaczego warto pić ciepłą wodę? Oto 9 korzyści z picia ciepłej wody

Polecamy

GIF wydał decyzję: wycofanie z obrotu - Melisa Fix (24.03)

GIF wydał decyzję: wycofanie z obrotu - Melisa Fix (24.03)

Bolą Cię włosy? To może być trichodynia. Sprawdź, czy masz te objawy

Bolą Cię włosy? To może być trichodynia. Sprawdź, czy masz te objawy

Ciche dni to forma przemocy w związku. Ekspertka: warto zastąpić je „kłótnią mailową”

Ciche dni to forma przemocy w związku. Ekspertka: warto zastąpić je „kłótnią mailową”

Dodaj ogłoszenie