2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zgodnie z nazwą jest to sól o obniżonej zawartości sodu –...
fot. kboyd/pixabay.com

Czym zastąpić sól w potrawach? 10 zamienników soli kuchennej, które sprawdzą się w diecie przeciw nadciśnieniu o obniżonej zawartości sodu

Sól niskosodowa

Zgodnie z nazwą jest to sól o obniżonej zawartości sodu – zwykle do 30-50 procent, co osiąga się poprzez dodatek innych soli mineralnych do zwykłej soli kuchennej. Najczęściej stosuje się chlorek potasu, a za substancję przeciwdziałającą zbrylaniu się kryształów służy węglan magnezu (ważne jednak, by nie był to żelazocyjanek potasu E536, który przy obróbce kulinarnej rozkłada się do szkodliwych związków). W niektórych solach o szczególnie niskiej zawartości sodu głównym składnikiem jest działający zasadowo cytrynian sodu, natomiast zgodnie z polskimi przepisami jako źródło jodu do soli dodaje się jodek potasu.

Sól zawierającą potas powinna stosować z umiarem osoby z nieprawidłowym ciśnieniem i pracą nerek. Jeżeli przyjmują leki, powinny skonsultować się z lekarzem.

Zobacz również

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Polecamy

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia

Po wsparcie do mamy i taty? Niestety, większość dzieci nie ma zaufania do rodziców

ROZMOWA
Po wsparcie do mamy i taty? Niestety, większość dzieci nie ma zaufania do rodziców

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany