3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Sól potasowa to mieszanka soli kuchennej (chlorku sodu,...
fot. moritz320/pixabay.com

Sól potasowa

Sól potasowa to mieszanka soli kuchennej (chlorku sodu, NaCl), zawierająca ok. 50 proc. chlorku potasu (KCl). Taką nazwę nosi też jednak czysty KCl, który można kupić w aptece. Substancja ta ma jednak dość gorzki smak i dla większości osób nie nadaje się do samodzielnego stosowania. Mieszankę można przygotować w domu, łącząc chlorek potasu i sodu np. w stosunku 1:1. Natomiast w próbach kulinarnych uzyskano zadowalający smak, zastępując chlorkiem potasu 35 proc. soli w recepturach.

Soli potasowej nie powinny spożywać osoby z zaburzeniami regulacji ciśnienia, a zwłaszcza przyjmujące leki przeciw nadciśnieniu oraz z chorobami nerek.

Zobacz również

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa, które mają najwięcej pestycydów

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa, które mają najwięcej pestycydów

Tych warzyw lepiej nie jeść na surowo, mogą nam zaszkodzić

Tych warzyw lepiej nie jeść na surowo, mogą nam zaszkodzić

Polecamy

Uwaga na fałszywe e-recepty. NFZ i policja ostrzegają przed oszustami

Uwaga na fałszywe e-recepty. NFZ i policja ostrzegają przed oszustami

Nie żyje znana pływaczka i trenerka fitness. Zmarła na raka

Nie żyje znana pływaczka i trenerka fitness. Zmarła na raka

Ostrzeżenie GIS (22.03): Kefir 200 g, OSM Łobżenica

Ostrzeżenie GIS (22.03): Kefir 200 g, OSM Łobżenica

Dodaj ogłoszenie