3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sól potasowa to mieszanka soli kuchennej (chlorku sodu,...
fot. moritz320/pixabay.com

Czym zastąpić sól w potrawach? 10 zamienników soli kuchennej, które sprawdzą się w diecie przeciw nadciśnieniu o obniżonej zawartości sodu

Sól potasowa

Sól potasowa to mieszanka soli kuchennej (chlorku sodu, NaCl), zawierająca ok. 50 proc. chlorku potasu (KCl). Taką nazwę nosi też jednak czysty KCl, który można kupić w aptece. Substancja ta ma jednak dość gorzki smak i dla większości osób nie nadaje się do samodzielnego stosowania. Mieszankę można przygotować w domu, łącząc chlorek potasu i sodu np. w stosunku 1:1. Natomiast w próbach kulinarnych uzyskano zadowalający smak, zastępując chlorkiem potasu 35 proc. soli w recepturach.

Soli potasowej nie powinny spożywać osoby z zaburzeniami regulacji ciśnienia, a zwłaszcza przyjmujące leki przeciw nadciśnieniu oraz z chorobami nerek.

Zobacz również

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Nie łącz z pieczywem, zepsujesz swój posiłek. To najgorsze produkty do kanapki

Polecamy

Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

O TYM SIĘ MÓWI
Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Ostrzeżenie GIS (15.11): KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.

Ostrzeżenie GIS (15.11): KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.

Możesz rozpoznać demencję, zanim się ujawni. Zwróć uwagę na te wyniki badań

NOWE FAKTY
Możesz rozpoznać demencję, zanim się ujawni. Zwróć uwagę na te wyniki badań