Czym zastąpić sól w potrawach? 10 zamienników soli kuchennej, które sprawdzą się w diecie przeciw nadciśnieniu o obniżonej zawartości sodu
Drożdże
Drożdże to wysokobiałkowy produkt, używany w przemyśle spożywczym m.in. do wytwarzania substancji poprawiających smak i zapach jedzenia. Pozyskuje się z nich głównie związki aminokwasowe i nukleotydy pochodzące z białek i kwasów nukleinowych, które intensyfikują zwłaszcza słony smak i mogą dzięki temu zastąpić część soli w daniach. Zamiast jednak korzystać z przetworzonych produktów drożdżowych, warto wybierać te naturalne – w postaci pasty czy suszonych płatków albo proszku.
W odróżnieniu od drożdży świeżych, które nie nadają się do spożycia na surowo, drożdże przyprawowe są nieaktywne. Pasują zwłaszcza do dań z nasion strączkowych, roślinnych pasztetów i zamienników mięsa. Gdy to możliwe, warto stosować je na końcu gotowania, by zmniejszyć utratę występujących w nich witamin z grupy B. Drożdże dezaktywowane zawierają tylko 30-40 mg sodu w 100 g, podczas gdy łyżeczka takiego proszku waży zaledwie 4 g.