8 z 12
Poprzednie
Następne
Czym zastąpić sól w potrawach? 10 zamienników soli kuchennej, które sprawdzą się w diecie przeciw nadciśnieniu o obniżonej zawartości sodu
Ekstrakt dymu
Wrażenie bardziej słonego smaku niż w rzeczywistości można uzyskać przez wzbogacenie jedzenia o dymne nuty. Nie trzeba jednak dodawać wędzonego boczku czy tofu, bo równie dobrze sprawdzą się wędzone przyprawy, jak np. papryka (przy czym klasyczna hiszpańska Pimenton de la Vera jest zupełnie inna niż powszechnie dostępne rodzaje) czy nawet sama sól.
Wędzona sól (lub z dodatkiem ekstraktu dymu) druga jest jednak tak samo słona jak zwykła i trzeba po prostu używać jej mniej.
Do potraw można ponadto stosować koncentrat dymu wędzarniczego (PDW) np. w płynie (tzw. liquid smoke), warto jednak wybierać produkty, które dostarczają małe dawki sodu, co należy sprawdzić na opakowaniu.