14 z 19
Poprzednie
Następne
Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów
Nasiona babki jajowatej i płesznik
Nasiona popularnych odmian babki nazywane są błonnikiem witalnym, ponieważ obfitują we frakcje tego związku dobrze rozpuszczalne w wodzie, cenione ze względów zdrowotnych (m.in. ograniczają wchłanianie cholesterolu i toksyn z jedzenia, odżywiają mikroflorę jelitową). Dzięki nim tworzy też żele zapewniające elastyczność wypieków, np. śniadaniowych bułeczek, ciastek czekoladowych czy muffinów, nie dodając im przy tym smaku ani aromatu.
Aby zastąpić 1 jajko, wymieszaj 1 łyżeczkę błonnika z 3 łyżkami wody, odstaw na 10-15 min i wymieszaj znowu. Możesz też dodać go bezpośrednio do mąki, a do przepisu dołożyć odpowiednią ilość wody (mieszanka powinna jednak odstać przez ok. kwadrans).