13 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mąka ararutowa (ang. arrowroot) to skrobia pozyskiwana z...
fot. Marek Uliasz/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Mąka ararutowa

Mąka ararutowa (ang. arrowroot) to skrobia pozyskiwana z kłączy kilku tropikalnych roślin, m.in. maranty trzcinowej, choć tak nazywa się też kudzu czy tapiokę z kassawy – manioku jadalnego (na zdjęciu). Z dodatkiem takiej skrobi można przygotowywać bezjajeczne ciasta i wypieki bez proszku do pieczenia, puddingi i nadzienia, a także słodkie i słone sosy.

Aby zastąpić 1 jajko, wymieszaj 2 łyżki skrobi (ok. 18 g) z 3 łyżkami wody (45 g).

Zobacz również

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Polecamy

GIS ostrzega: Łopatka do patelni (19.11)

GIS ostrzega: Łopatka do patelni (19.11)

Bierzesz saszetki na przeziębienie? Ten składnik nie jest mile widziany

Bierzesz saszetki na przeziębienie? Ten składnik nie jest mile widziany

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia