12 przepisów na diecie śródziemnomorskiej. Pizza na diecie też jest możliwa
Budda Bowl w wersji śródziemnomorskiej
Składniki na humus:
• ½ puszki ciecierzycy
• 2 łyżki soku z cytryny
• łyżka oliwy z oliwek
• ½ ząbka czosnku
Dodatkowo:
• 1/3 woreczka ugotowanego ryżu basmati
• ½ puszki ciecierzycy
• ¼ awokado
• 2 garści siekanej, czerwonej kapusty
• ¼ czerwonej papryki
• kilka piórek czerwonej cebuli
• łyżka białego i czarnego sezamu
• do smaku: papryka słodka i ostra, pieprz
Sposób przygotowania: Awokado rozgnieć na pastę, pokrój paprykę, a ryż ugotuj w wodzie. Ciecierzycę odsącz z zalewy i przepłucz pod wodą. Połowę umieść w miseczce – dopraw paprykami i pieprzem, a drugą część zmiel z dodatkiem kilku łyżek wody, oliwą, sokiem cytrynowym i czosnkiem.
W misce umieść ugotowany ryż, pastę z awokado, hummus, kapustę, cebulkę, ciecierzycę i paseczki papryki. Całość posyp sezamem.