10 objawów wskazujących na to, że źle się odżywiasz. Podpowiadamy, jak naprawić błędy!
Cukrzyca, nadciśnienie i otyłość brzuszna
Insulinooporność, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze to jedne z popularniejszych współcześnie chorób wynikających z nieprawidłowego odżywiania. Opierając swoje posiłki o produkty pełne cukru i o wysokim indeksie glikemicznym, dochodzi do zaburzeń wydzielania i działania insuliny. Do niekorzystnych produktów zalicza się m.in. słodzone cukrem jogurty, drożdżówki i ciasta, słodycze, jasne pieczywo i biały ryż. Także gotowe zapiekanki lub pizza, mrożone pierogi (świeże mają lepszy skład), kluski i dania makaronowe. Bywa, że porcja gotowego dania zapewnia już połowę albo dzienne zapotrzebowanie na sól.
Rada? Zadbaj o minimalizację spożywania produktów gotowych, a jeśli nie masz możliwości przygotowywać posiłków w domu, szukaj korzystniejszych alternatyw. Sprawdzaj na opakowaniu ilość sodu, a także cukru. WHO zaleca, aby dziennie nie konsumować więcej niż 5 gramów soli, a udział cukru nie powinien być wyższy niż 10 procent energii diety (ok. 200 kcal z cukru, czyli 50 gramów dla diety 2000 kcal).