8 z 12
Poprzednie
Następne
10 objawów wskazujących na to, że źle się odżywiasz. Podpowiadamy, jak naprawić błędy!
Zaparcia
Unikanie razowego chleba, ciemnego makaronu i kasz, a także owoców i warzyw powoduje niedobór w diecie błonnika. Ten jest ważny dla pracy przewodu pokarmowego. Zapewnia sytość i zmniejsza łaknienie, a przede wszystkim reguluje ruchy perystaltyczne jelit, warunkując regularne wypróżnianie się. Równie ważne jest nawodnienie. Jeśli pijesz w ciągu dnia niewiele wody (mniej niż litr), zaparcia również mogą Ci towarzyszyć.
Rada? Na początek postaraj się chociaż raz dziennie, zjeść posiłek zawierający pełnoziarniste produkty zbożowe. Do każdego posiłku dodaj porcję (80 g) warzyw lub owoców. Stopniowo zwiększaj ich udział w codziennych posiłkach. Pamiętaj, że błonnik chłonie wodę – trzeba pić jej więcej!