Spis treści
Miejsce zamieszkania a skład kobiecego pokarmu. Naukowcy znaleźli związek!
Czy bliskość terenów zielonych w okolicy zamieszkania może mieć wpływ skład matczynego mleka? Zespół biologów z Uniwersytetu w Turku zbadał ten związek i doszedł do zaskakujących wniosków.
– Wcześniejsze badania wykazały, że czynniki genetyczne i biologiczne, np. otyłość matki, mogą zmieniać skład oligosacharydów w kobiecym pokarmie. Naszym celem było ocenienie, czy i jak zielone środowisko życia wpływa na ich skład w mleku, a więc pośrednio także na odporność i ryzyko zachorowań u dzieci – opowiada dr Mirkka Lahdenperä, główna autorka badania.
W eksperymencie wzięło udział 800 młodych mam karmiących piersią. Próbki mleka pobrano od nich w momencie, gdy ich potomstwo miało trzy miesiące. Skład oligosacharydów przeanalizowano na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego.
To, jak bardzo zielone jest środowisko zamieszkania matek i ich dzieci, oceniono na podstawie odległości od parków, lasów i innych obszarów roślinności. Uwzględniono czynniki, które mogłyby wpłynąć na wyniki badania, czyli poziom wykształcenia rodziców, ich zawód, stan cywilny i stan zdrowia oraz sytuację społeczno-ekonomiczną.
Okazało się, że różnorodność oligosacharydów wyraźnie wzrastała, a skład kilku z nich istotnie się zmieniał, gdy okolica zamieszkania matki obejmowała bardziej zielone środowisko.
– Może to wskazywać, że im większy codzienny kontakt z naturą, tym korzystniejszy dla dziecka, ponieważ bardziej zróżnicowany, jest skład matczynego mleka – mówi dr Lahdenperä.
I dodaje, że wyniki badania sugerują, że karmienie piersią odgrywa rolę pośrednika pomiędzy zielonym środowiskiem zamieszkania a zdrowiem w okresie niemowlęcym.
Czym są oligosacharydy i jaką pełnią rolę w mleku matki?
Kobiece mleko zawiera składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Znajdują się w nim węglowodany, białka, tłuszcze oraz woda. Obok witamin i minerałów, wśród najważniejszych składników odżywczych, wymienia się białe krwinki oraz komórki macierzyste, nie brakuje w nim również białek, aminokwasów, enzymów, hormonów oraz immunoglobulin. Znajdziemy w nim także ponad 200 złożonych cukrów, czyli oligosacharydów.
Są to węglowodany o niskiej masie cząsteczkowej, zawierające od 2 do 10 połączonych ze sobą cukrów prostych. Po laktozie i tłuszczu są najczęstszym składnikiem mleka kobiecego. W mleku pełnią one m.in. funkcje ochronne – chronią dziecko przed szkodliwymi drobnoustrojami i zmniejszają ryzyko rozwoju alergii oraz chorób. Poza układem odpornościowym są także ściśle związane z mikrobiomem jelitowym niemowlęcia.(PAP)
Katarzyna Czechowicz
kap/ zan/
Pielęgnacja i zdrowie dziecka
Źródło: