Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców
Złocisty mus jabłkowy z kurkumą
Składniki
▪ 2 kg papierówek lub innej żółtej odmiany jabłek,
▪ miód lub syrop z agawy (opcjonalnie, do smaku),
▪ 2 płaskie łyżeczki sproszkowanej kurkumy,
▪ 1/4 ekologicznej cytryny ze skórką,
▪ 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Przygotowanie
1. Pokrój papierówki w dużą kostkę (mogą być ze skórką), usuń gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny, oprósz kurkumę i dodaj cytrynę ze skórką.
2. Zagotuj jabłka i duś ok. 15 min, po czym zmiksuj i zagotuj ponownie.
3. Nałóż mus do wyparzonych słoików.
4. Jeśli mus ma być jedzony na bieżąco, wystarczy schłodzić go i wstawić do lodówki. Mus na zimę pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 15 minut, po czym dokręć gorące słoiki, przykryj kocem i pozostaw do wystygnięcia.