4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Czekośliwka

Składniki
▪ 1 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek bez pestek
▪ 2-3 duże łyżki karobu lub do smaku
▪ 1-2 łyżki odtłuszczonego kakao (opcjonalnie)
▪ syrop klonowy (opcjonalnie, do smaku)

Przygotowanie
1. Zagotuj śliwki z odrobiną wody, a kiedy puszczą sok, mieszając nieustannie dodaj kakao i karob (lub sam karob) i gotuj dalej, by masa zmniejszyła swoją objętość.
2. Zmiksuj masę na krem, dodając ew. syrop klonowy.
3. Przełóż jeszcze gorący krem do wyparzonych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Zobacz również

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Polecamy

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Nowy lek na otyłość i cukrzycę? Przyspiesza spalanie kalorii i zmniejsza apetyt

Nowy lek na otyłość i cukrzycę? Przyspiesza spalanie kalorii i zmniejsza apetyt