9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
PARMEZAN...
fot. Icb/ pixabay.com

Zęby: 10 najlepszych produktów dla zdrowia jamy ustnej

PARMEZAN
Nabiał jest jednym z najzasobniejszych źródeł wapnia, a ten fermentowany jest szczególnie dobrze trawiony. W prawdziwym, długodojrzewającym serze takim jak parmezan, pecorino albo dziugas, dochodzi do rozkładu nie tylko laktozy (której praktycznie już nie ma), ale też tłuszczów i białek. Cenny wapń zostaje uwolniony z pierwotnych kompleksów z białkiem, a związki powstające na skutek fermentacji działają bakteriostatycznie i alkalizująco (odkwaszająco).

Zobacz również

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Polecamy

Objawy „cichego zabójcy”, które zauważysz w toalecie. Nie lekceważ ich!

GORĄCY TEMAT
Objawy „cichego zabójcy”, które zauważysz w toalecie. Nie lekceważ ich!

Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce

Z OSTATNIEJ CHWILI
Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany