Zbierzesz je w lesie i na łące, a czasem w ogrodzie. Przetwory z nich są zdrowsze niż z owoców uprawnych! To nie tylko rokitnik czy dereń
Na co są owoce jarzębiny?
Jarzębina to inaczej jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) jest źródłem pomarańczowych owoców, które mogą być spożywane tylko po odpowiedniej obróbce. Działają wtedy m.in. moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo.
Całe zawierające je kiście ścina się do koszyka, po czym trzeba przetworzyć je w ciągu kilku dni. Jeżeli mają być suszone, owoce trzeba zerwać z szypułek, umyć, osuszyć i zamrażać przez 3 dni, a następnie suszyć w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza przez 2-3 godziny. Powinny być pomarszczone, ale sprężyste, zachowując swój kolor. Nadają się na odwary polecane przy problemach z nerkami, wątrobą, woreczkiem żółciowym i krążeniem.
Aby przygotować przetwory z jarzębiny, należy najpierw pozbawić je goryczy przez zamrażanie (min. 2 tygodnie), blanszowanie we wrzątku przez 5 min albo moczenie przez 24 godziny w wodzie z octem (2:1), a następnie płukanie i przelanie wrzątkiem. Z tak przygotowanego surowca można sporządzić nalewkę (tzw. jarzębinówkę) lub wino bądź konfitury (najlepiej z innymi owocami). Jarzębina do przygotowania soku, a właściwie syropu, powinny być zmielone i gotowane przez 20 minut, a gotowy przetwór wymaga następnie takiego samego czasu pasteryzacji.