9 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jarzębina to inaczej jarząb pospolity (Sorbus aucuparia)...
fot. manfredrichter/pixabay.com

Zbierzesz je w lesie i na łące, a czasem w ogrodzie. Przetwory z nich są zdrowsze niż z owoców uprawnych! To nie tylko rokitnik czy dereń

Na co są owoce jarzębiny?

Jarzębina to inaczej jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) jest źródłem pomarańczowych owoców, które mogą być spożywane tylko po odpowiedniej obróbce. Działają wtedy m.in. moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo.

Całe zawierające je kiście ścina się do koszyka, po czym trzeba przetworzyć je w ciągu kilku dni. Jeżeli mają być suszone, owoce trzeba zerwać z szypułek, umyć, osuszyć i zamrażać przez 3 dni, a następnie suszyć w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza przez 2-3 godziny. Powinny być pomarszczone, ale sprężyste, zachowując swój kolor. Nadają się na odwary polecane przy problemach z nerkami, wątrobą, woreczkiem żółciowym i krążeniem.

Aby przygotować przetwory z jarzębiny, należy najpierw pozbawić je goryczy przez zamrażanie (min. 2 tygodnie), blanszowanie we wrzątku przez 5 min albo moczenie przez 24 godziny w wodzie z octem (2:1), a następnie płukanie i przelanie wrzątkiem. Z tak przygotowanego surowca można sporządzić nalewkę (tzw. jarzębinówkę) lub wino bądź konfitury (najlepiej z innymi owocami). Jarzębina do przygotowania soku, a właściwie syropu, powinny być zmielone i gotowane przez 20 minut, a gotowy przetwór wymaga następnie takiego samego czasu pasteryzacji.

Zobacz również

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Polecamy

Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce

Z OSTATNIEJ CHWILI
Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym

PILNE
Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym