4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Powstaje z czerwonego mięsa, które jest spożywane z...
fot. Avatea77/123RF

Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać

Kiełbasa z grilla

Powstaje z czerwonego mięsa, które jest spożywane z nadmiernych porcjach, dostarczając za dużo żelaza – nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu. Tak jak pozostałości zanieczyszczeń i leków, a na pewno sól peklowa stosowana do produkcji wędlin, w tym kiełbas. Zawiera azotyn sodu, który w układzie pokarmowym przekształca się w rakotwórcze nitrozaminy. Dodając do tego wysoki poziom sodu, oraz produkty spalania powstające w wysokiej temperaturze (na skórce i w dymie) na grillu – a także nad ogniskiem, a nawet na patelni – i uzyskujemy danie, które nawet w sezonie warto zamienić na coś innego.

Kiełbasy najlepiej jeść sporadycznie, zastępując je chudszymi wędlinami pieczonymi i daniami ze świeżego mięsa, najlepiej z przewagą tego białego z drobiu. A na ruszt warto wrzucić stek lub rybę.

Zobacz również

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Polecamy

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

O TYM SIĘ MÓWI
Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada