3 z 13
Poprzednie
Następne
Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać
Chipsy smakowe
Zacznijmy od tego, że większość czipsów nie jest z ziemniaków, tylko z mączki ziemniaczanej z dodatkiem soli i cukru. Porcja 100 g może zapewniać nawet 2 g soli, podczas gdy jej bezpieczna ilość dzienna to tylko 5 g. Na dodatek aż 30-40 proc. produktu stanowią tłuszcze. W wysokiej temperaturze smażenia część z nich ulega utlenieniu do szkodliwych związków, a ze skrobi powstaje rakotwórczy akrylamid. Do tego dołóżmy glutaminian sodu, produkty z serwatki i przetworzone składniki białkowe stosowane jako aromaty i wzmacniacze smaku, i zyskujemy niebezpieczną mieszankę.
Jeśli lubisz chipsy, wybieraj te z krojonych ziemniaków (najlepiej ze skórką) z solą i/lub ziołami, które zawierają do 1 g oraz 20-25 g tłuszczu w 100 g.