Suplementy diety w ochronie przed COVID-19. Czy składniki odżywcze mogą zapobiegać infekcji koronawirusem SARS-CoV-2?
Probiotyki
Probiotyczne bakterie, czyli takie, które po spożyciu kolonizują układ pokarmowy, wywierając pozytywny wpływ na zdrowie, we właściwej postaci występują tylko w suplementach diety oraz wzbogaconych w nie produktach fikcjonalnych, takich jak specjalne jogurty i mleko acidofilne.
Produkty probiotyczne zawierają specjalne szczepy bakterii mlekowych i niektórych innych drobnoustrojów o udowodnionym działaniu, jednak podobne i również korzystne bakterie można spotkać w naturalnych produktach fermentowanych. Co ważne, do pewnego stopnia skuteczne są też organizmy martwe, np. w przetworach pasteryzowanych.
Osoby przyjmujące probiotyki zarażały się SARS-CoV-2 średnio o 14 proc. rzadziej niż te, które ich nie przyjmowały (zakres tej redukcji wynosił 8-19 procent).
W innych badaniach wykazano też, że odpowiednie szczepy probiotyczne łagodzą objawy COVID-19 i zmniejszają śmiertelność pacjentów, ponieważ stymulują układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. W opracowaniu jest lek na ich bazie, a nawet szczepionka anty-SARS-CoV-2!