7 z 12
Poprzednie
Następne
Smaki 2020 – 10 trendów kulinarnych, które zachwycą nasze podniebienia
Bekon z syropem klonowym
Choć wegetarianizm i weganizm zyskują rosnącą rzeszę zwolenników, mięsne smaki wciąż mają swoich fanów. Dziś może wystarczyć im nawet tylko aromat (zwłaszcza z nutą dymu), który coraz częściej pojawia się w produktach czysto roślinnych. W czasach, gdy bezmięsne kotlety, kiełbaski i wędliny są już dostępne nawet w dyskontach, nikogo to nie dziwi. Poza alternatywami dla klasycznych wyrobów zwierzęcych możemy też jednak spodziewać się produktów o całkiem nowych, złożonych smakach. Jednym z tych wskazanych przez spożywczych prognostów jest bekon z syropem klonowym w połączeniu z klasycznym sosem farmerskim (ranczerskim), który bazuje na kombinacji maślanki z majonezem, czosnkiem, świeżymi ziołami i przyprawami.