Pyszne dania świąteczne dla wegan. Przygotowanie roślinnej Wigilii to nic trudnego. Oto najlepsze patenty na wegańskie Boże Narodzenie
Pasztet
W pasztetach sprawdzą się dokładnie zmielone (jak mięso) mieszanki gotowanej soczewicy brązowej, czerwonej lub zielonej, ciecierzycy, żółtego grochu lub białej fasoli oraz pieczonych warzyw bądź gotowanych i duszonych grzybów czy kapusty. Dzięki użyciu naturalnych nasion strączkowych pasztet będzie miał spójną konsystencję – dodatek zamienników jajek jest całkowicie zbędny.
Można postawić na pasztet zrobiony całkowicie z selera, np. z dodatkiem żurawiny – wtedy w roli dodatku spajającego warto użyć kilku ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Pieczone specjały z kapustą kiszoną warto natomiast przyrządzić z dodatkiem ziemniaków świeżych, drobno startych i odciśniętych z płynu. Wypełniaczem w pasztecie może być też kasza, np. jaglana, warto natomiast pamiętać, że jej skrobia nadaje daniom ziarnistą konsystencję, co może nie być pożądane.