Przekąski na kameralne spotkanie. Top 10 przepisów na smaczne i zdrowe przystawki na zimno
Spring rolls, czyli sajgonki z warzywami
Lekką przekąską na imprezę są warzywne azjatyckie sajgonki. Do ich przygotowania potrzebne będą:
• opakowanie papieru ryżowego,
• ok. 100 g makaronu ryżowego,
• czerwona papryka,
• marchew,
• zielony ogórek,
• ok. 100 g aromatycznych grzybów shitake,
• sok z połowy limonki,
• 3 łyżki sosu sojowego,
• 1 łyżka oleju sezamowego (lub nasion sezamu),
• garść świeżych liści mięty lub kolendry.
Wykonanie farszu zajmie kilka chwil. Należy pokroić wszystkie warzywa i grzyby (namoczone przez ok. 15 minut w ciepłej wodzie) w cienkie paseczki i wymieszać z ugotowanym makaronem zgodnie z przepisem producenta. Smaku nada kwaśny sok wyciśnięty z limonki, słony sos sojowy, aromatyczny olej sezamowy, a świeżości porwane na kawałki listki mięty.
Czas na zawijanie. By pojedynczy arkusz papieru ryżowego stał się elastyczny, konieczne jest zanurzenie go w ciepłej wodzie przez 3 do 5 sekund. Po wyjęciu z wody i ułożeniu go na płaskiej powierzchni można przystąpić do zawijania spring rollsów. 1-2 łyżki farszu, należy ułożyć w centralnej części arkusza, następnie zawinąć jego boki do środka i dokończyć robienie paczuszki w analogiczny sposób, jak tradycyjne gołąbki.