Poznaj wyjątkowe właściwości aż 8 rodzajów kasz!
KUSKUS I KASZA BULGUR
Bulgur i kuskus to kasze cenione przez mieszkańców Bliskiego Wschodu, gdyż obok ryżu, stanowią podstawę diety mieszkańców m.in. Turcji i Indii. Obie zawierają gluten.
BUGLUR produkowany jest z ugotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren, najbardziej wartościowej odmiany pszenicy – durum. Ma niski indeks glikemiczny i bogaty jest w błonnik pokarmowy, który pomaga na zaparcia, a także stabilizuje poziom cukru we krwi. Bulgur, warto by włączyły do diety kobiety planujące ciążę, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, który warunkuje prawidłowy rozwój cewy nerwowej płodu. Zawiera także duże ilości magnezu, żelaza i wapnia.
KUSKUS (na zdjęciu) łączy w sobie cechy kaszy i makaronu, gdyż produkowany jest z resztek pszenicy, która pozostała po jej mieleniu. Za pomocą sit, grubsze części pszenicy są odsiewane, a po namoczeniu i wysuszeniu, sprzedawane w postaci kuskusu. Dużym plusem kuskusu jest szybkość przygotowania – porcję wystarczy zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i kasza gotowa!
Kuskus ma średni indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą powinny na niego uważać. Jest lekkostrawny i bogaty w węglowodany – świetnie sprawdzi się jako element szybkiego posiłku po wysiłku fizycznym. Stanowi także dobrą alternatywę dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego, takimi jak zgaga, refluks, wrzody żołądka lub dwunastnicy. To bogate źródło manganu, o właściwościach przeciwutleniających.