Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, cz. 1: co jeść i pić, by być zdrowym długie lata
Kiszka nadziewana na sposób wschodni
Mądra gospodyni nie wyrzuci wczorajszego chleba, ale kromki podzieli na połówki i przyrumieni na oleju, po czym te duże, pachnące i chrupiące grzanki poda dzieciakom i mężowi do grochówki. A jeśli jeszcze chce zatrzymać męża w domu, żeby się nie wyrywał do kumpli na piwo - to niech mu do tego dania po cichu, dyskretnie poda szklankę dobrego piwa.
Nietypowym przysmakiem jest kiszka nadziewana na sposób wschodni.
Flak z grubego jelita (jak na salceson) wypełniamy farszem, na który składają się: utarte i odsączone ziemniaki, skwarki ze smażonego boczku, cebula podrumieniona pół na pół z posiekaną surową, przetarte 3-4 jajka na twardo, trochę tartej bułki do usztywnienia, sporo pieprzu, sól. Pieczemy taką kichę w brytfannie w bardzo gorącym piekarniku i podajemy z kwaśną kapustą. Palce lizać!