8 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na pożywne pierogi...
fot. Pixabay.com

Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, cz. 1: co jeść i pić, by być zdrowym długie lata

Przepis na pożywne pierogi

Ciasto na pierogi robimy ze zwykłej mąki, dodając do niej, jak i do wszystkich innych potraw mącznych - dwie lub trzy łyżki prażonych na patelni otrębów pszennych (zawarty w nich błonnik zabezpiecza procesy trawienne i pracę jelit). Tę wzbogaconą mąkę rozrabiamy gorącą wodą i zabieramy się do wałkowania.

Nie musimy dodawać jajek do ciasta pierogowego, bo robi się ono wtedy twarde, wystarczy gorąca woda. Nadzieniem do pierogów może być niemal wszystko, od mięs i kasz, po warzywa i owoce. Niektórzy stosują nawet nadzienie z ryb, może najmniej smaczne.

Ale jeśli np. została nam resztka kaszy gryczanej z poprzedniego dnia, to wystarczy dodać trochę skwareczek wysmażonych z chudego boczku (tłuszcz wyrzucamy), trochę podsmażonej cebulki do smaku, wymieszać. Inne smaczne i tanie nadzienie przygotowujemy następująco: przepuszczamy przez maszynkę garść gotowanych grzybów, dodajemy uduszonej cebulki, dwa jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz. Albo: podsmażamy w niewielkim rondelku trochę pokrojonego, świeżego boczku i wrzucamy do niego ze cztery garście odciśniętej, kiszonej, niepłukanej kapusty.

W innym rondelku dusimy ze dwie starte marchwie, odcedzamy, żeby nie było za dużo wilgoci i mieszamy z kapustą. Wysmażamy to wszystko razem bez pokrywki, do odparowania. Zagęszczamy, wsypując trochę tartej bułki i wbijamy jedno jajko, po wystudzeniu nadziewamy pierożki.

Mało kto zna doskonały farsz z fasoli: ugotowaną, przestudzoną fasolę zemleć w maszynce, dodać tartej bułki, do tego przyrumienionej cebulki, masła, trochę pieprzu, odrobinę mielonego gotowanego mięsa, dwa przetarte jajka! Co za przysmak! A w nim wielkie bogactwa: magnez, żelazo, kobalt, fosfor, błonnik, białko roślinne.

Wszystkie rodzaje gorących, pachnących, oblanych masłem pierożków rodzina będzie zajadać z większym smakiem aniżeli serwowane do znudzenia kotlety schabowe. Na przygotowanie takiego dania wystarczy pół godziny.

Zobacz również

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

Polecamy

Ekspert zdradza 5 prostych sposobów na wzdęcia. Wypróbuj je już dziś

O TYM SIĘ MÓWI
Ekspert zdradza 5 prostych sposobów na wzdęcia. Wypróbuj je już dziś

Długo czekają na diagnozę, a nowotwór się rozwija. „Wszędzie odległe terminy...”

NASZ PATRONAT
Długo czekają na diagnozę, a nowotwór się rozwija. „Wszędzie odległe terminy...”

Lekarz radzi: jak wybrać dobry suplement witaminy D3 na jesień i zimę?

O TYM SIĘ MÓWI
Lekarz radzi: jak wybrać dobry suplement witaminy D3 na jesień i zimę?